- dyskusje
- festiwale
- filmy
- koncerty
- konkursy
- kursy
- spektakle
- spotkania
- uroczystości patriotyczne
- warsztaty
- wernisaże
- wieczory autorskie
- wystawy
- wystawy i wernisaże
- To wydarzenie minęło.
„Świat toruńskiego piernika”
6 marca 2015, 18:00 - 19:00
Wstęp wolnyOtwarcie wystawy „Świat toruńskiego piernika”
Gmach Główny Muzeum, Rynek 20-21
„Świat toruńskiego piernika” – to wystawa prezentująca tradycje toruńskiego piernikarstwa, dawne rzemiosło a także świat XIX wiecznego przemysłu i handlu. Opracowana przez Muzeum Okręgowe w Toruniu ekspozycja powstała w 2008 roku
Wystawa zaprojektowana została na kształt stylizowanej drewnianej kogi (żaglowca handlowego), nawiązującej do żaglowców handlowych pływających po Morzu Bałtyckim i Północnym do XVI wieku. W jej wnętrzu zaaranżowano średniowieczny kram piernikarski, sklep z przełomu XIX i XX w. oraz XVI-wieczną piekarnię.
Na wystawie prezentowane są oryginalne zabytkowe obiekty muzealne (m.in. eksponaty słynnej toruńskiej kolekcji kunsztownie rzeźbionych form piernikowych, późnośredniowieczne naczynia: drewniane, gliniane i kamionkowe, a także cynowe kufle i kubki oraz formy do babek i cukierków z przełomu XIX i XX wieku).
Ważnymi elementami ekspozycji są również możliwe do dotykania i oglądania kopie przedmiotów (np. kopie form piernikowych, skrzynki i opakowania, współczesne stylizowane naczynia). Ekspozycję uzupełniają pomoce dydaktyczne, aromatyczne i egzotyczne przyprawy, plansze informacyjne, archiwalne zdjęcia i plakaty oraz ucharakteryzowane na piekarza, kramarkę, kupca i sklepikarkę manekiny.
Poznawanie fascynującej historii toruńskiego piernikarstwa rozpoczyna się od czasów średniowiecza i organizacji cechowej rzemieślników, kontynuowane jest poprzez prezentację okresu przemysłu po współczesność.
Wystawa ma charakter interaktywny, integralną jej część stanowią warsztaty dla gości indywidualnych jak i grup, w trakcie których można wypiec dekoracyjne pierniki ozdobne o tradycyjnych kształtach oraz odkryć smak toruńskiego piernika, próbując wyrobów Fabryki Cukierniczej „Kopernik” S.A.
Nazwa piernik pochodzi od słowa „pierny” – pieprzny. W skład ciasta piernikowego wchodzi mąka, miód oraz właśnie przyprawy korzenne (m.in. pieprz, cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, goździki, anyż). Piernik toruński słynął z wybornego smaku oraz kunsztownego wykonania. Funkcjonował nie tylko jako przysmak, ale również ozdoba, podarunek czy nawet lekarstwo. Piernikom ozdobnym nadawano w Toruniu różne kształty m.in. dam i kawalerów w modnych strojach, zwierząt, karet, czy najczęściej – herbu miasta oraz najsłynniejszej „katarzynki”. Pierny przysmak przygotowywano w Toruniu od czasów średniowiecza (k. XIV wieku) w warsztatach piernikarzy zrzeszonych w cechu piekarzy. Rozwój rzemiosła nastąpił w wiekach XVII i XVIII. Od XIX stulecia piernik wytwarzano na skalę przemysłową w fabrykach Gustawa Weesego i Hermana Thomasa, a od 1907 roku również w zakładzie Jana Ruchniewicza. Obecnie największym producentem toruńskich pierników jest Fabryka Cukiernicza „Kopernik” S.A., której początki sięgają 1763 roku.